0

Senaste veckan kring Pre-Diabetes Typ 1

Efter akutbesöket förra torsdagen så ringde Diabetesavdelningen mig och frågade varför de inte tog alla prover vid detta tillfälle som de hade bett om på akut-journe?
Ingen aning sa jag. Jag sa till aktuen att vi är här för att ta prover som Diabetesavdelningen önskade få omg. Så att de kunde se vissa svar dagen efter när vi hade tid där. 
En miss av akutläkarna. 
 
Förra fredagen åkte Maja och Henke in till Diabetesavdelningen, då togs 17 blodprovsrör av olika sorter från Maja och ett par kissprov. Vi har fått svar på vissa av proverna och ett prov med antikroppar väntar vi fortfarande svar på. Detta prov talar om hur mycket antikroppar Maja har i blodet. Dessa antikroppar angriper de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln och där kan man se, om det behövs sättas in en spruta insulin per dag, så Maja får ett basinsulin i kroppen varje dag som verkar i 22 timmar. Detta kan göra så att bukspottkörteln klarar sig lite längre, så att vi skjuter på full Diabetes typ 1 på framtiden. Men historiskt så meddelade Diabetesavdelningen oss att om de insulinproducerande cellerna på väg att ta stryk ( och det har ju redan börjat för Maja ), så kommer det gå ganska fort att insjukna helt i Dibatets typ 1. 
 
På Diabetesavdelningen meddelade de att vi hade upptäckt Majas förhöjda blodsocker otroligt snabbt, de hade aldrig fått in ett barn med så tidigt upptäckt "på väg att få diabetes" tidigare, så de blev mycket intresserade av att få följa Maja i detta. De har ringt både från Diabetesavdelningen och Vårdcentralen var och varannan dag och följer utvecklingen. 
Vi tar blodsocker på Maja dagligen och kollar även av Ketoner i blodet. 
Tex imorse var Majas fastevärde på 9,6 och det är för högt, hon visar också på lite ketoner i blodet. 
 
Maja mår lite fysiskt dåligt. Har huvudvärk, dricker och kissar mycket och mår lite illa hela tiden. Hon säger också att hon känner sig hängig, vilket alla är tecken på att något inte står rätt till i krippen. Så här kommer det vara för Maja, och tom värre framöver, tills hon insjuknat helt. 
 
Vi pepepar och tröstar. Det tar på henne psykiskt också, hon är lite labil och blir ledsen hela tiden, inte nog me att hon börjar komma in i en förpubertet med hormoner och allt ändå, så skall hon hantera detta också. 
Jag lider med mitt barn! Jag vill bara ta över allt och få henne att må bra. 
 
I början av nästa vecka skall vi få svar på provet om antikroppar och diabetesavdelningen kommer ringa mig då och så utgår vi ifrån det. Vi får se vad som händer.  

Kommentera här: