0

Diagnostiserad Diabetesskuldra

I början av november 2020 sökte jag äntligen till Läkare och sjukgymnast för min Axel som gjort ont i 25 år och som blivit stelare för varje år som gått. Ingen av dem vågade riktigt ställa diagnos, men båda lutade åt att det en  diabetesskuldra
De skickade en remiss till Ortopeden på Elisabethskukhuset i Ippsala. Idag var jag äntligen där och fick träffa en Ortoped som var specialist på Axlar. Det tog inte många minuter innan han ställt en diagnos, jag har en diabetesskuldra. 
Skönt att äntligen få en diagnos, det trista i fågelsången är att diabetesskuldran aldrig kommer bli bra igen. En frozen shoulder går att få fason på igen. 

Ortopeden förklarade att pga en diabetikers lite höga blodsocker genom åren gör att mjukvävnaderna, ligamenten och skelettdelar och lederna samlar på sig sockerkristaller som sätter sig överallt kring led och muskler. Det är detta som smärtar nå gröndjävligt och gör stelheten. 
Han ville hjälpa mig så gott det går och det är genom att göra en titthålsoperation och försöka skrapa rent så gott det går därinne. 
Så operationstid kommer. 
Han kunde inte säga idag hur resultatet blir efteråt, det kan hjälpa en aning, lite eller mycket. Bara att det hjälper en aning är bra för mig, då kanske jag kan dra ned på Alvedon och Citodon och röra mig lite bättre utan smärta. Det är en vinst i sig! 

Fortsättning följer

Kommentera här: